Поводом недавно одржаног 11. Међународног фестивала науке и образовања у Новом Саду, у Ректорату Универзитета у Новом Саду су 5. јула 2019. године свечано уручени сертификати учесницима Фестивала.

На овогодишњој научно-популарној манифестацији у кампусу Универзитета у Новом Саду, факултети и институти Универзитета, као и гости Фестивала, приредили су преко 60 радионица из техничко-технолошких, природних, друштвених, хуманистичких и медицинских наука, као и уметности, у чијој реализацији је учествовало више од 300 професора, истраживача, студената и сарадника.

Сертификате је у име Универзитета у Новом Саду координаторима радионица уручио проф. др Стеван Станковски, проректор за науку и председник Организационог одбора Фестивала. На догађају је посебно изражена захвалност координаторима и учесницима радионица, захваљујући чијем труду, посвећености и креативности су посетиоци најразличитијих интересовања, знања и старости, имали прилику да се непосредно упознају са научним и истраживачким активностима факултета, института и истраживачких група у саставу Универзитета у Новом Саду и њиховим доприносом развоју науке и образовања у многобројним областима.

Једанаести међународни фестивал науке и образовања у Новом Саду одржан је 18. и 19. маја 2019. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду. Циљ манифестације је промоција науке, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас. У реализацији програма Фестивала учествовали су факултети и институти Универзитета у Новом Саду, као и гости Фестивала. Током оба дана Фестивала, такође су организовани Дани отворених врата Универзитета у Новом Саду, у оквиру чега су заинтересовани посетиоци имали прилику да посете поједине факултете Универзитета.

Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Подршку Фестивалу такође су пружиле компаније NTT Data, Mitsubsihi Electric и Институт RT-RK.

Једанаести међународни фестивал науке и образовања у Новом Саду одржан је 18. и 19. маја 2019. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.

Фестивал је свечано отворен у суботу, 18. маја, у амфитеатру Ректората. Поздрављајући присутне на почетку скупа, ректор Универзитета у Новом Саду и председник Програмског савета Фестивала проф. др Дејан Јакшић је рекао да је Међународни фестивал науке и образовања сваке године прилика за све грађане Новог Сада да посете кампус Универзитета у Новом Саду.

„Ово је прилика и нама који овде радимо да на занимљив и едукативан начин покажемо другима шта је то што се дешава у нашој фабрици знања. Кроз ову манифестацију ми желимо да промовишемо науку и да покажемо свима да је знање занимљиво, а да је сваки напор на стицању знања вредан труда“, истакао је овом приликом ректор Јакшић.

„Фестивал је славље и радост. Са друге стране, наука асоцира на напоран рад и одрицање. Ипак, могуће је је спојити фестивал и науку и славити знање и то желимо да покажемо“, поручио је професор Јакшић на отварању Фестивала.

Овогодишњи Међународни фестивал науке и образовања званично је отворио проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност. Присутнима су се такође обратили проф. др Стеван Станковски, проректор за науку и председник Организационог одбора Фестивала, као и академик Стеван Пилиповић, председник Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду и редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, који је овогодишњи лауреат признања „Милутин Миланковић“ Покрајинске владе, за изузетан допринос у научним истраживањима у области математике, као и укупан научни ангажман у земљи и иностранству. Свечаном отварању Фестивала такође је присуствовала проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, као и декани и продекани факултета, директори института, координатори и учесници радионица Фестивала.

Факултети и институти Универзитета у Новом Саду припремили су преко 60 занимљивих, интерактивних и едукативних радионица за широку публику. Програм Фестивала обухватио је радионице из техничко-технолошких, природних, друштвених, хуманистичких и медицинских наука, као и уметности. У реализацији програма Фестивала учествовало је преко 300 професора, истраживача, сарадника и студената, као и гости Фестивала.

Идеја организатора Фестивала је да на једноставан, разумљив и приступачан начин широкој јавности приближи научне и истраживачке активности факултета, института и истраживачких група у саставу Универзитета у Новом Саду и њихов допринос развоју науке и образовања у многобројним областима. Циљ манифестације је промоција науке, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас.

У реализацији програма Фестивала учествовали су факултети и институти Универзитета у Новом Саду, као и гости Фестивала: Војвођански ИКТ кластер, Истраживачко-развојни институт РТ-РК у сарадњи са компанијом ОBLO Living, Пољопривредна школа са домом ученика – Футог, Медицинска школа „Хипократ“ и ОШ „Симеон Араницки“ у Старој Пазови.

Током оба дана Фестивала, такође су организовани Дани отворених врата Универзитета у Новом Саду, у оквиру чега су заинтересовани посетиоци имали прилику да посете Факултет техничких наука, Технолошки факултет, Пољопривредни факултет и Природно-математички факултет.

Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Подршку Фестивалу такође су пружиле компаније NTTData, Mitsubsihi Electric и Институт RT-RK.

 

У оквиру 11. Међународног фестивала науке и образовања у Новом Саду, који се одржава у суботу и недељу, 18. и 19. маја 2019. године, у централном кампусу Универзитета у Новом Саду, током оба дана Фестивала биће одржани Дани отворених врата факултета Универзитета у Новом Саду.

Факултет техничких наука отвориће врата посетиоцима у суботу, 18. маја 2019. године, програмом који ће бити одржан од 11 до 14 часова. Након презентације Факултета у свечаној сали у 11 часова, програм ће се наставити у 11.30 часова Кафом са студентима ФТН-а у клубу студената „Машинац“, као и обиласком лабораторија, амфитеатра, учионица, студентске службе и студентских просторија. Посетиоци ће посебно имати прилику да посете департмане за производно машинство; механизацију и конструкционо машинство; енергетику и процесну технику; енергетику, електронику и телекомуникације; рачуанрство и аутоматику; грађевинарство и геодезију; архитектуру и урбанизам; индустријско инжењерство и менаџмент; графичко инжењерство и дизајн; и инжењерство заштите животне средине и заштите на раду. Регистрација заинтересованих посетилаца је пре почетка програма, од 10.30 до 11 часова.

Такође, у суботу, 18. маја, своја врата отвориће Технолошки факултет који је за заинтерсоване припремио серију кратких и занимљивих научно-популарних предавања, која ће се одржати од 11 до 14 часова на Факултету. Посетиоци ће имати прилику да чују више о топ 10 биотехнолошких идеја за решење горућих проблема, утицају кућне хемије на животну средину, квасцу, хидратима, чоколади, савременим трендовима у технологији производње кекса и микоорганизмима као инжењерима нове генерације.

Департман за заштиту животне средине „Доц. др Милена Далмација“ Природно-математичког факултета отвориће своја врата током оба дана Фестивала, а посете Лабораторији и упознавање са радом Департмана биће организоване у три термина – у 11, 13 и 15 часова, уз претходну регистрацију учесника на пулту Факултета. Поред тога, заинтересовани ће у суботу, 18. маја, од 11 до 14 часова имати прилику да посете Департман за физику Природно-математичког факултета, где ће моћи да посете лабораторије за радиоактивност, за рендгеноструктурну анализу и друге лабораторије, као и да сазнају све о студијским програмима и начину студирања на овом департману.

Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду биће отворен за организоване посете током оба дана 11. Међународног фестивала науке и образовања, и то у два термина, у 11 и у 15 часова, а за посетиоце ће бити организован получасовни обилазак Ботаничке баште Факултета, у пратњи запослених и студената програма Пејзажна архитектура и Хортикултура који ће са стручног аспекта говорити о процесу планирања, пројектовања и подизања једне зелене површине, начину одабира биљног материјала, као и одржавању површина. Заинтересовани посетиоци треба да се окупе испред улаза Пољопривредног факултета пет минута пре почетка термина.

Програм Дана отворених врата

Једанаести међународни фестивал науке и образовања одржаће се 18. и 19. маја 2019. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.

Циљ манифестације је промоција науке, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас. Разноврстан едукативан, интерактиван и занимљив програм фестивала обухватиће радионице из инжењерских, технолошких, природних, друштвених и медицинских дисциплина, као и друге пратеће садржаје.

Програм фестивала ће на једноставан, разумљив и приступачан начин широкој јавности приближити научне и истраживачке активности факултета, института и истраживачких група у саставу Универзитета у Новом Саду и њихов допринос развоју науке и образовања у многобројним областима.

Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Улаз на Фестивал је бесплатан.

 

Једанаести међународни фестивал науке и образовања одржан је 18. и 19. маја 2019. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.

Циљ манифестације је промоција науке, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас. Разноврстан едукативан, интерактиван и занимљив програм фестивала обухватио је преко 60 радионица из инжењерских, технолошких, природних, друштвених и медицинских дисциплина, као и друге пратеће садржаје, у чијем извођењу је учествовало преко 300 професора, истраживача, студената и сарадника.

Програм фестивала тежи да на једноставан, разумљив и интерактиван начин широкој јавности, различитих интересовања, знања и старости, приближи научне и истраживачке активности факултета, института и истраживачких група у саставу Универзитета у Новом Саду и њихов допринос развоју науке и образовања у многобројним областима.

Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Подршку Фестивалу такође су пружиле компаније NTT Data, Mitsubishi Electric и Институт РТ-РК.