Једанаести међународни фестивал науке и образовања у Новом Саду одржан је 18. и 19. маја 2019. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.

Фестивал је свечано отворен у суботу, 18. маја, у амфитеатру Ректората. Поздрављајући присутне на почетку скупа, ректор Универзитета у Новом Саду и председник Програмског савета Фестивала проф. др Дејан Јакшић је рекао да је Међународни фестивал науке и образовања сваке године прилика за све грађане Новог Сада да посете кампус Универзитета у Новом Саду.

„Ово је прилика и нама који овде радимо да на занимљив и едукативан начин покажемо другима шта је то што се дешава у нашој фабрици знања. Кроз ову манифестацију ми желимо да промовишемо науку и да покажемо свима да је знање занимљиво, а да је сваки напор на стицању знања вредан труда“, истакао је овом приликом ректор Јакшић.

„Фестивал је славље и радост. Са друге стране, наука асоцира на напоран рад и одрицање. Ипак, могуће је је спојити фестивал и науку и славити знање и то желимо да покажемо“, поручио је професор Јакшић на отварању Фестивала.

Овогодишњи Међународни фестивал науке и образовања званично је отворио проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност. Присутнима су се такође обратили проф. др Стеван Станковски, проректор за науку и председник Организационог одбора Фестивала, као и академик Стеван Пилиповић, председник Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду и редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, који је овогодишњи лауреат признања „Милутин Миланковић“ Покрајинске владе, за изузетан допринос у научним истраживањима у области математике, као и укупан научни ангажман у земљи и иностранству. Свечаном отварању Фестивала такође је присуствовала проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, као и декани и продекани факултета, директори института, координатори и учесници радионица Фестивала.

Факултети и институти Универзитета у Новом Саду припремили су преко 60 занимљивих, интерактивних и едукативних радионица за широку публику. Програм Фестивала обухватио је радионице из техничко-технолошких, природних, друштвених, хуманистичких и медицинских наука, као и уметности. У реализацији програма Фестивала учествовало је преко 300 професора, истраживача, сарадника и студената, као и гости Фестивала.

Идеја организатора Фестивала је да на једноставан, разумљив и приступачан начин широкој јавности приближи научне и истраживачке активности факултета, института и истраживачких група у саставу Универзитета у Новом Саду и њихов допринос развоју науке и образовања у многобројним областима. Циљ манифестације је промоција науке, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас.

У реализацији програма Фестивала учествовали су факултети и институти Универзитета у Новом Саду, као и гости Фестивала: Војвођански ИКТ кластер, Истраживачко-развојни институт РТ-РК у сарадњи са компанијом ОBLO Living, Пољопривредна школа са домом ученика – Футог, Медицинска школа „Хипократ“ и ОШ „Симеон Араницки“ у Старој Пазови.

Током оба дана Фестивала, такође су организовани Дани отворених врата Универзитета у Новом Саду, у оквиру чега су заинтересовани посетиоци имали прилику да посете Факултет техничких наука, Технолошки факултет, Пољопривредни факултет и Природно-математички факултет.

Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Подршку Фестивалу такође су пружиле компаније NTTData, Mitsubsihi Electric и Институт RT-RK.