Департман за уређење, коришћење и заштиту вода, Пољопривредни факултет, Нови Сад

 

Гвожђе је важан елемент у нашем телу – крв је од њега црвена, а кад смо малокрвни онда смо уморни и бледуњави. Такође, гвожђе је неопходан елемент и за животиње и за биљке. Гвожђе уносимо путем хране, али и водом. Ипак, уколико га у води има превише оно може да нам шкоди! И то не само нама. У том случају угрожене су и славине и читави системи који су намењени за заливање, али и саме биљке. Биљкама које су заливане таквом водом успорен је раст и развој. Да ли знате да је гвожђе један од криваца за непријатан мирис и укус воде (укус “гвожђа”), и да због њега трава може да буде наранџаста?! Дођите да се дружимо и забавимо, да кроз радионицу и експерименте научимо како код куће сами да направимо филтер који уклања гвожђе.