Међународни фестивал науке и образовања 2017. одржан је 13. и 14. маја 2017. године у централном кампусу Универзитета у Новом Саду. Фестивал је посвећен Николи Тесли, а главна тема Фестивала била је Електрична енергија и телекомуникације.

Фестивал је отворио академик Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, а изложбу о Николи Тесли, господин Бранимир Јовановић, директор Музеја Никола Тесла у Београду. Током свечаног отварања присутнима су се обратили: проф. др Саша Орловић, проректор за финансије и организацију Универзитета у Новом Саду, проф. др Душица Ракић, заменик покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност и проф. др Стеван Станковски, председник Организационог одбора Фестивала. Свечаном отварању су присуствовали дипломатски представници Француске, Кине и Италије.

Центар за стратегијске и напредне студије Универзитета у Новом Саду у склопу Фестивала организоваo је неколико трибина које су од посебног значаја за будућност академске заједнице Универзитета у Новом Саду и друштва у целини. Уводничар научнопопуларне трибине Будућност науке и образовања одржане 13. маја био је проф. др Маурицио Фермеља (Maurizio Fermeglia), ректор Универзитета у Трсту, Италија. Истог дана одржана је трибина Телекомуникације – садашњост и будућност на којој је уводно предавање на тему Примена силицијумске фотонике у оптичким комуникацијама одржао проф. др Тецуја Мизумото (Tetsuya Mizumoto), проректор Токијског технолошког института из Јапана. Модератор трибине био је проф. др Дејан Вукобратовић, ванредни професор на Катедри за телекомуникације и обраду сигнала Факултета техничких наука. Уводничар научно-популарне трибине Нове технологије за четврту индустријску револуцију одржане 14. мајабио је проф. др Алексеј Умнов Љвович (Умнов Алексей Львович), шеф Лабораторије физичких основа и технологије бежичне везе Универзитета Лобачевски, Њижњи Новгород, Русија, који је одржао предавање на тему Могућности Интернета ствари (IoT) за организацију производње новог типа. Модератор трибине био је проф. др Стеван Станковски, редовни професор на Катедри за мехатронику, роботику и аутоматизацију Факултета техничких наука.

У централном холу зграде Ректората организована је изложба врхунских достигнућа Универзитета у Новом Саду у 2016. године, која ће за посетиоце бити отворена до краја септембра 2017. године. 

У оквиру Фестивала реализовано је преко 70 радионица из инжењерских, технолошких, природних, друштвених и медицинских дисциплина. Поред тога, представљене су могућности студирања на Универзитету у Новом Саду, као и на гостујућим институцијама из иностранства.

Фестивал је за два дана, упркос лошим временским приликама, посетило око 11 хиљада посетилаца.

Међународни фестивал науке и образовања је организован уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, Нафтне индустрије Србије и компанија  Телеком, Schneider Electric DMS NS и NTT DATA.